*✴️ تحلیلی بر عوامل انفعال نمایندگان مجلس در ادوار مختلف و حال
*
*✍️عبدالطیف فروتن- ستاد انتخابات حزب همت هرمزگان:*
مجلس شورای اسلامی بر اساس اصل ۷۱ هفتاد و یکم قانون اساسی کشور به این دلیل در راس امور حاکمیتی و کشوری قرار گرفته است که قوانین موزونه مجلسی عامل اصلاح امور سیاسی و ایجاد رفاه اجتماعی و رفع موانع اقتصادی و ایجاد تحول و تقویت در بدنه ساختارهای تصمیم گیری کشوری گردد.
اما در دور یاز دهم علاوه بر وجود فراکسیون اکثریت حزبی و همسویی سیاسی با دولت چرا باز هم نمایندگان مجلس منفعل عمل کردند به عواملی مرتبط میشود که در زیر به صورت مختصر به ان اشاره می کنم.
*۱- وکیل الدوله بودن نمایندگان:*
نمایندگان مجلس یازدهم در واکنش به مطالبات عمومی مردم همچون مجلس دهم منفعل عمل نموده و با تعارفات بین دستگاهی از طرح خواسته های عمومی مردم در حوزه های انتخابیه پرهیز نمودند.
تعارفاتی که متاثر از خواسته های حزبی یا شخصی نمایندگان مجلسی از مدیران ارشد بود تا بقای اقتدار منطقه ای را حفظ و کنترل حمایت دستگاهی را در دست گیرند. از این رو تلاش کردند تا ترجیحا بجای وکیل رعایا وکیل الدوله باشند
*۲-عدم تخصص نمایندگان در حوزه قانونگذاری؛*
شاید به جرات بتوان گفت اکثریت نمایندگان مجلس مدارک تحصیلی شان منطبق با حوزه قانونگذاری نیست.
عدم آشنایی نمایندگان با حوزه قانونگذاری سبب شده است نه تنها قوانین بیمار اصلاح نشود بلکه دردهای بسیار ساده قابل درمان در برخی قوانین صعب العلاج گردیده و رویکرد عملی قوانین با چالش های جدیدی مواجه گردد که نتیجه اکثریت مشکلات داخلی متاثر از تصمیمات نادرست غیر تخصصی نمایندگان مجلس است.
*۳- دخالت به جای نظارت در امور دستگاه های اجرایی؛*
یکی دیگر از نقدهایی که بر انفعال نمایندگان مجلس دور یازدهم وارد شده این است که نمایندگان از ابزارهایی چون طرح سئوال از وزیران ، استیضاح و تذکر شفاهی یا کتبی به دولتمردان استفاده نکرده یا کمتر به این حوزه پرداخته اند.
شاید علت عدم توجه به این حوزه این بوده باشد که مجلس بعنوان نهاد ناظر بر عملکرد دولت به دلیل همسویی سیاسی و حزبی نتوانسته است بر امور اجرایی دولت نظارت کند یا ممکن است خواسته های مجلس نشینان خارج از حوزه نظارتی در امور عزل و نصب های مدیران و موارد مشابه جای خود را با تحقق نحوه درست قانون در حوزه نظارتی معاوضه کند
*۴- القای یاس و نا امیدی اجتماعی به دلیل وعده های غیر کارشناسانه حین انتخابات؛*
نمایندگان مجلسی در تمامی ادوار گذشته تا به امروز با هدف جلب نظر عمومی و کسب اکثریت آراء ، با شناخت روانی متاثر از مشکلات معیشتی و رفاهی مردم در دوره رقابت های انتخاباتی به جای ارائه برنامه های جدید همراه با راهکارهای برون رفتی از وضعیت فعلی در حوزه های قانونگذاری و نظارت بر اجرای قانون تلاش کرده اند تا اموری را به مردم وعده دهند که بر اساس محتوای قانون خارج از حوزه تکالیف و اختیار نماینده مجلس باشد. اموری که در حوزه تکالیف قوه مجریه قرار دارد و دولت مکلف به انجام و رفع ان می باشد. عدم تحقق وعده بدلیل خارج بودن از حوزه تکالیف نمایندگان سبب بدبینی عمومی و القاء نوعی ناامیدی و یاس در اجتماع شده است.
از این رو رهبر فرزانه انقلاب نمایندگان مجلس و نامزدهای انتخاباتی را از چنین وعده هایی به شدت بر حذر داشته اند
*۵- وامداری و تک نگری نمایندگان؛*
نیاز نمایندگان مجلس به اسپانسرهای قدر مالی جهت توسعه تبلیغاتی و توقع انان از نمایندگان پس از انتخابات سبب شده است تا نمایندگان وامدار اصحاب قدرت منطقه ای شده و به جای پرداختن به امور مردمی حوزه انتخابیه به خواسته های طلبکاران خود تن دهند.
طلبکارانی که از دیدگاه ناظران قانون دور نمانده اما برای رسیدن به اهداف فراقانونی خود از حمایت قاطع نمایندگان برخوردار هستند.
این امر سبب شده است تا مردم و بخصوص قشر ضعیف جامعه پس از انتخابات به فراموشی سپرده شوند و مجددا در زمان کسب آراء با شناخت از ساده اندیشی اکثریت مستضعف و محروم جامعه و تحریک افکار عمومی در انجام امور معیشتی و رفاهی به مقاصد انتخاباتی و حزبی خود دست یابند